16
فروردین

طراحی نورپردازی

طراحی نورپردازی و در مجموع، نقش نورپردازی به عنوان المانی موثر در فضا موضوعی بسیار حائز اهمیت است که بر هیچ کس پوشیده نیست. نکته‌ مهم این است که آیا با توجه به تفاوت فضاهای مختلف از نظر کاربری، فرم معماری، ملاحظات فنی و … می‌توان برای همه به شکلی یکسان و به صورتی کلیشه‌ای طراحی نورپردازی انجام داد؟!

برای جواب به این سوال میتوان گفت که امروزه طراحان نورپردازی در همه‌ پروژه‌ها معیار طراحی نورپردازی را بر طبق شرایط منحصر به فرد آن پروژه در نظر می گیرند. بنابراین نیاز به تقسیم بندی فضاها امری ضروری به نظر می رسد، لذا ما نیز فضاهای مختلف را به صورت جدا مورد بررسی قرارداده‌ایم.

طراحی نورپردازی مدرن

نورپردازی در مراکز فرهنگی و هنری
یکی از قسمت هایی که نیازمند تعهد در نورپردازی است، نورپردازی موزه ها و گالری های هنری و به طور کلی فضاهایی است که روشنایی برای نمایش اثر هنری به کار می رود. مانند موزه ها، گالری ها و حتی مکان های مذهبی و ساختمان های تاریخی است. هدف اصلی در این بخش، نمایش بهتر اثر هنری هنگام حفاظت آن در مقابل نور تابیده شده به اثر هنری از جمله نورهای مضر مانند اشعه ماورابنفش و مادون سرخ و… است.

نورپردازی در اماکن آموزشی و اداری

افرادی که در ساختمان­ های اداری و آموزشی کار می­ کنند و یا آموزش می ­بینند، از محیط اطرافشان انرژی دریافت می­ کنند. نورپردازی صحیح یکی از مواردی است که می­ تواند انرژی مثبت و یا منفی را به محیط اضافه کند. شدت، نوع و رنگ نور تعیین کننده این حس است. کارمندان یک اداره در فضایی که نور کافی و مناسبی برای کار کردن وجود دارد حس بهتری خواهند داشت. خستگی چشم یکی دیگر از مواردی است که در نورپردازی فضای اداری باید مورد توجه قرار بگیرد در نتیجه نورهای خیره کننده ممکن است چشم افراد را آزار دهد. طراح باید به استاندارد بودن لامپ­ ها و روشنایی­ های به کار رفته در فضا توجه کند.

طراحان، برای طراحی سیستم روشنایی در اماکن آموزشی و اداری از اصول ارگونومی بر اساس معیارها استفاده می کنند به این دلیل که مانند مبلمان و شکل فضا، نور نیز نقش مهمی را در تضمین راحتی کارمندان و کیفیت کار آنها ایفا می کند. استفاده از سیستم روشنایی مناسب در اینگونه فضاها بستگی به اندازه و نوع کاربری آن  محیط خواهد داشت. هدف اصلی تضمین راحتی بصری با سطح نور کافی، روشنایی متعادل و عدم وجود تابش خیره کننده نور خواهد بود. استفاده از سیستم روشنایی هوشمند که بر اساس میزان روشنایی روز خود را منطبق کند به کاهش مصرف انرژی کمک بسیاری خواهد کرد.

نورپردازی در مراکز خرید

در بخش روشنایی برای مراکز خرید و فضاهای تجاری هدف تامین روشنایی به منظور فروش کالا در بهترین حالت از نظر ظاهری نیست. بلکه ایجاد یک محیط است که در آن افراد بتوانند به راحتی انتخاب خود را انجام دهند. تنوع زیادی از کالاها برای فروش توسط صنایع ضرورت استفاده از راه حل های فنی متنوع و انعطاف پذیر در این فضاها را به وجود می آورد.

نورپردازی در فضای مسکونی

همه ما معمولا با شنیدن عبارت طراحی نورپردازی، خانه اولین جایی است که به ذهن ما تداعی می­ کند. خانه محلی برای آرامش و حس مثبت است. نورپردازی یکی از عناصر تشکیل دهنده دکوراسیون داخلی یا خارجی ساختمان مسکونی است. طراحان نورپردازی، دکوراسیون منزل را با توجه به مساحت خانه، کاربری فضا، شخصیت و سلیقه افراد خانواده، اهمیت زیبایی ظاهر دکور فضا و ایجاد ایمنی انجام می ­دهند.

خانه دنیایی از روابط خانواده با یکدیگر و دیگران است و اشیا و مبلمان آن را احاطه کرده اند. در عین حال خانه مکانی برای روابط اجتماعی و ملاقات با دوستان و آشنایان ما است. پس در یک پروژه طراحی روشنایی برای آن توجه به همه ی این موارد دارای اهمیت است. استفاده از روشنایی مناسب در فضاهای داخلی و خارجی آن موجب استفاده بهینه از فضاهای مختلف بنا به کاربری گوناگون آنها خواهد شد.

انواع معماری نور در منزل مسکونی :

  • طراحی نورپردازی اتاق خواب:نورپردازی ملایم برای اتاق خواب انتخاب خوبی است و باعث ایجاد آرامش می ­شود. اگر در اتاق خواب فضایی برای مطالعه و کار دارید، به وجود نورهای تاکیدی فکر کنید. استفاده از چراغ مطالعه می ­تواند مفید باشد.
  • طراحی نورپردازی آشپزخانه:یک نور عمومی برای محیط آشپزخانه ضروری است. برای استفاده از راحت­ تر از فضاهای مختلف آشپزخانه و همچنین کابینت­ ها نورهای خطی و یا هالوژن­ های طراحی شده بر روی کابینت­ها مفید است. چراغ­ های آویز از جمله روشنایی­های جذاب برای آشپزخانه به خصوص بالای اپن و یا کانتر هستند. با رعایت برخی از اصول نورپردازی می­توانید آشپزخانه ­ای مدرن داشته باشید.
  • طراحی نورپردازی نشیمن و پذیرایی:به دلیل اینکه مهمان­ ها بیشتر از پذیرایی و نشیمن منزل استفاده می­ کنند علاوه بر نور عمومی محیط، وجود نورهای تزیینی و ایجاد ظاهر زیبا اهمیت می­ یابد. امروزه در اغلب سقف­ های کاذب که در پذیرایی کار می ­شود از نورهای ال ­ای­ دی که به صورت مخفی کار می­ شوند استفاده شده است.
  • نورپردازی حمام و سرویس بهداشتی:برای سرویس بهداشتی­ های کوچک نیاز به نورپردازی زیادی نخواهید داشت. استفاده از چراغ بالای روشویی و اطراف آینه اهمیت دارد تا افراد بتوانند به خوبی چهره خود را در آینه ببینند.
  • طراحی نورپردازی راه پله:اولین هدف در نورپردازی راه ­پله ایجاد امنیت برای تردد افراد است. یکی از راه کارهایی که بهره ­وری انرژی برق در منزل کمک خواهد کرد استفاده از سنسور چشمی­ راه ­پله است. 

نورپردازی فضای سبز

هدف از نورپردازی فضاهای سبز ایجاد جذابیت برای افراد برای حضور در محیط، ایجاد فضایی مناسب برای گپ و گفت و استفاده از زیبایی آن در شب هنگام می باشد. استفاده از سیستم روشنایی که توجه به عدم وجود خیرگی دارد و ایجاد محیط گرم و دوستانه می کند، ما را در رسیدن به این هدف کمک می کند.

نورپردازی شهری

منظور از طراحی نورپردازی شهری، طراحی انواع نورپردازی ­ها برای فضاهای عمومی و معابر شهری است. نورپردازی شهری بخشی از هویت شهر در شب را می ­سازد. ایجاد امنیت افراد و کاهش جرم یکی از مهم ­ترین مسائل در طراحی نوپردازی­ های شهر است. و در کنار آن زیبایی و ایجاد حس مثبت، سرزندگی و ایمنی مسیرها از دیگر اهداف آن است. نورپردازی در شهر باعث شاخص کردن برخی از عناصر مانند المان­ ها، میادین و یا ساختمان­ های خاص تاریخی و یا مذهبی می­ شود. طراحی نورپردازی برای هریک از فضاهای شهر اصول مربوط به خود را دارد.

پیچیدگی عناصر شهری مانند جاده ها، ساختمان ها، مناطق تاریخی، پارک ها و … باعث ایجاد رویکرد ساختار یافته ای تحت عنوان طرح جامع شهری می شود. مکان ها و موقعیت های مختلف در پروژه های نورپردازی شهری به گونه ای به کار گرفته می شود که ارزش آنها برای شهروندان و گردشگران مورد تاکید قرار گیرد. توجه به المان های مختلف سیستم روشنایی مانند بهره وری بهینه و … کاهش بزرگی را در مصرف انرژی ایجاد خواهد کرد که در این بخش با توجه به وسعت محدوده آن بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

آیا برای طراحی نورپردازی پروژه خود به مشاور نورپردازی داریم؟

نور یکی از عناصری است که وجود آن در فضاهای مختلف، حس ­های متفاوتی ایجاد می ­کند. نورپردازی شهری برای ایجاد امنیت اهمیت دارد. نور مناسب در خانه حسی از آرامش و گرما را در ما به وجود می­ آورد. نورپردازی خلاقانه در فضاهای تجاری باعث جذب مشتری می­ شود و یا نورپردازی کافی و اصولی در فضاهای درمانی یکی از الزامات آن است. همه این موارد به ما یادآوری می­ کند که طراحی نورپردازی چقدر مهم است و طراحان باید به آن توجه داشته باشند. در پاسخ به این سوال ابتدا باید بدانیم یک مشاور نورپردازی یا شرکت نورپردازی چه خدماتی برای طراحی نورپردازی پروژه شما انجام می دهد.به طور کلی طراحی نورپردازی باتوجه به موارد صورت می گیرد :

  • نوع کاربری فضا
  • تاثیرات رفتاری مخاطبان
  • زیبایی و جذابیت
  • میزان بودجه
  • شدت نور و سایه
  • رنگ نور
  • وجود نور کاربردی (موضعی)
  • نورپردازی محیطی
  • کنترل نور

 مراحل طراحی نورپردازی یا محاسبات روشنایی یک پروژه نورپردازی و روشنایی و بعد از آن تامین تجهیزات روشنایی و نورپردازی و اجرای پروژه به این صورت است :

مرحله طراحی نورپردازی(رسیدن به کانسپت طراحی)

این مرحله شامل جلسات با معماران، طراحان داخلی و یا کارفرما برای تعریف الزامات پروژه و رویکرد طراحی و سایر پارامترهای مرتبط با طراحی است. سپس طراح نورپردازی گزارش مفهومی روشنایی، با طرح ها، نمودار ها و تصاویر را برای رسیدن به اهداف و استراتژی های طراحی نور، آماده می کند.

مرحله طراحی مقدماتی ( فاز صفر )

این مرحله شامل توسعه مفهوم تعریف شده در مرحله قبل می باشد که عموما شامل تهیه مقدمات و محاسبات  اولیه نورپردازی بر روی نقشه ها ، برآوردهای اولیه نشان دهنده نوع چراغ و منابع روشنایی، جزئیات اولیه مناطق حساس به منظور تعیین امکان سنجی نصب و محاسبه روشنایی برای بررسی انطباق با استانداردهای بین المللی است. همچنین بسته به شرایط پروژه، می توان برنامه بودجه اولیه و محاسبات اولیه میزان مصرف انرژی را در این مرحله اضافه کرد.

مرحله توسعه طراحی نورپردازی

در این مرحله تمام اسناد و طراحی های انجام شده تصحیح می شوند و توسعه می یابند. ابتدا جزئیات نصب و تهیه تجهیزات مشخص می شوند و طرح نورپردازی در طرح کلی معماری ترکیب می شود و اطلاعاتی مانند خصوصیات فتومتریک منابع نوری اضافه می گردد. همچنین بودجه و میزان مصرف انرژی و نحوه کنترل منابع نوری در این مرحله مشخص می شوند. در صورت لزوم، یک بسته کامل قالب بندی توسعه خواهد یافت.

مرحله تهیه گزارش ها ( فاز یک )

در این مرحله بسته طراحی نورپردازی تکمیل می شود. این بسته شامل طرح های روشنایی و نورپردازی، جزییات ، مشخصات منابع نوری، میزان مصرف انرژی، مدارهای کنترلی ، لیست فروشندگان محصولات و تجهیزات (Vendors List) و بودجه مورد نیاز نهایی می باشد. این موارد پس از تهیه در بسته نهایی طراحی جهت ارایه گنجانده می شود.

مرحله ارزیابی

ارزیابی حرفه ای تمام پیشنهادات دریافت شده از تولید کنندگان تجهیزات نورپردازی برای تضمین عملکرد مطلوب و تأثیر مناسب سیستم های نورپردازی ضروری است. در این مرحله پیشنهادات تولید کنندگان ارزیابی می شوند و گزارش محرمانه همراه با پیشنهادات و نظرات طراح به کارفرما اعلام می گردد.

نظارت بر سایت پروژه / مرحله راه اندازی ( فاز دو )

تیم طراحی در پروسه ساخت و نصب به گونه ای برنامه ریزی می کند تا از ساخت و نصب تجهیزات روشنایی مطابق نقشه های از پیش طراحی شده اطمینان حاصل کند. این تیم اطلاعات مرتبط با پروسه RFI در پروژه را برای مقایسه تولید کنندگان و پیمانکاران پروژه در این مرحله تهیه می کند. پس از اتمام عملیات نصب، تیم طراحی در راه اندازی و تنظیم تجهیزات نورپردازی نیز کمک می کند . نهایتا پس از راه اندازی بازرسی نهایی صورت می پذیرد و تیم نتیجه را در قالب یک گزارش به کارفرما ارایه می کند.

شما میتوانید با اطمینان تمامی این مراحل را به تیم باتجربه و حرفه ای آریانور بسپارید. آریانور با افتخار آماده همکاری با شما عزیزان است. برای ارتباط با ما کلیک کنید.